Главная | Реєстрація | Вхід | RSSВоскресенье, 28.04.2024, 10:26

МОО "Харцызская средняя школа с углубленным изучением иностранных языков № 26

Меню сайта
Наш опрос
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 159
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2014 » Февраль » 26 » Масляна прийшла!!!
01:27
Масляна прийшла!!!

Цікаві звичаї на щодень 

Кожний день Масниці (Колодія, Масляної) має певне значення, назву та цікаві звичаї.
Понеділок
Перший день сирного тижня – «зустріч» – всі ходили в гості. За стародавнім повір'ям, хто в будинку залишиться, – поховає своє господарство. У цей день саме жінки розпочинали святкувати. Якщо ж до їх компанії хотіли долучитись чоловіки, то їм на шию чіпляли колодку, зняти яку можна було, лише відкупившись або поставивши «могорич». У понеділок влаштовували веселі гойдалки, крижані спуски на санчатах. 

Вівторок
Влаштовувались веселі забави, які тривали майже весь день. У вівторок ходять у гості, парубки виглядають наречених, а дівчата – суджених.
Середа
У середу тещі приймали своїх зятів у гості і пригощали млинцями, а для того, щоб розважити їх, скликали всіх рідних і знайомих. Цій традиції присвячено чималу кількість прислів'їв та приказок, жартівливих анекдотів і пісень. Особливо «важкою» була Масляна для тих тещ, у яких було багато дочок.
Четвер
Не цього дня не можна шити та прясти. 
П'ятниця
Дуже важливий етап святкування Масляної – частування тещі, яке відбувається в п'ятницю. Саме від Масляної бере свій початок вислів «до тещі на млинці». Якщо молодята побралися недавно, то теща запрошує «на млинці» зятя, а також інших родичів.
Нехтування цим важливим і дуже приємним для родичів звичаєм могло за старих часів обернутися образою тещі, зневагою від родичів та осудом усієї громади. Це було не просто застілля, а своєрідна передача-досвіду – молоді запрошували старших не стільки на святкове частування, скільки щоб навчали, як жити слід. Зараз ця традиція дотримувана менш строго.
Вважається, що у цей день зять повинен почастувати свою тещу. Після цього зятю належало покатати свою тещу вулицями села або ж міста. Причому, «сервіс» в такому випадку напряму залежить від характеру тещі: тобто злу та сварливу везуть по нерівній дорозі і, навпаки, якщо теща лагідна — то і дорога рівна, немов струна.
Субота
Цей день називався «зовичими» посиденьками. Наречені, невістки в цей день запрошували на млинці до себе зовиць (сестер чоловіка), яких пригощали, розважали і дарували який-небудь подарунок.
Неділя (Прощена неділя)
Найбільш пишно відзначали неділю. Спеціально до цього дня готували вареники з сиром, проводились масові гуляння, ігрища, забави. Ці гуляння символізували прощання з масляним, смачним, веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення (прощення) за нанесені образи.

Вітаємо усіх із початком «смачного тижня»! Адже Масляна – ще здавна це чудова нагода зустрітися із рідними, друзями та приємно провести час за кавою з млинцями чи варениками.
З Масляною будьте здорові!

Переглядів: 506 | Додав: anast | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Denrub  
0
EDUCATION AND TRAINING: Graduate of accredited Dental Hygiene school, Associate degree (Bachelor degree preferred). Licensed by the state of Minnesota
http://bobijoel.ml/page/dental-hygienist-job-duties/

Имя *:
Email *:
Код *:
Часы
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
  • Сайт учителя информатики и математики Алдошиной А. В.
  • Сайт учителя начальных классов Свеженко А.А.
  • Сайт учителя МХК Лиходей Т.Г.
  • Сайт музыкальное искусство
  • Архив записей

    Copyright MyCorp © 2024
    Создать бесплатный сайт с uCoz